Accueil / Home

 

Gidsbeurt voor blinden en slechtzienden (Français) (Deutsch) (English)

 

In samenwerking met het federaal werk Les Amis des Aveugles et Malvoyants De vrienden der blinden en slechtzienden   (*) vzw te Ghlin, hebben de Gidsen 1815 in Waterloo een speciaal aangepast bezoek uitgewerkt, op basis van bezoek n°1 " De Leeuwenheuvel " en dit in partnerschap met "Het Slagveld van Waterloo".
Om personen met een visuele handicap een aangenaam en leerrijk bezoek aan de "Leeuw van Waterloo" te kunnen aanbieden, kozen de Gidsen 1815 voor een multisensoriële benadering.


Het bezoek verloop in 4 stadia.

Na een welkomstwoord wordt de geschiedenis van Europa onder het Franse keizerrijk geschetst, gevolgd door een algemeen overzicht van de site met antwoord op de vragen waarom deze veldslag onvermijdelijk was en waarom ze in België heeft plaatsgevonden.

Vervolgens worden de visueel beperkte bezoekers uitgenodigd om een tiental voorwerpen met betrekking tot de veldslag te betasten, zodat ze een goed beeld krijgen van het kader van de gebeurtenissen: hoe zag Napoleon er uit en welke waren de wapens en uniformen? Aan de hand van een maquette in reliëf, ontdekken de bezoekers het slagveld, de opstelling van de troepen, de glooiing van het terrein met de situering van de belangrijkste wegen en boerderijen.

Langs de trap met 226 treden, voorzien van goede leuningen, kunnen de bezoekers de leeuwenheuvel ontdekken. Eens boven, zorgt een auditieve beschrijving van het slagveld en de belangrijkste stadia van de gevechten, voor een duidelijk inzicht in het verloop van de slag.
Het verhaal brengt de bezoekers vervolgens naar het Panorama, waar onder het lawaai van slagveldgeluiden, het reusachtig schilderij over de aanvallen van de Franse cavalerie, uitvoerig wordt beschreven, tot de nederlaag.

Tarieven voor blinden en slechtzienden.

Maximum aantal blinden en slechtzienden per groep: 6
Aantal Gidsen 1815: 2
Duur van de gidsbeurt: 2 uren
Tarief van de gidsbeurt: Guidage pour Malvoyants 80 Euros ( dit is de prijs van één gids - de tweede gids wordt u gratis aangeboden door de VZW Gidsen 1815 )

Gratis toegang tot de site, voor elke blinde/slechtziende en zijn/haar begeleider, wordt aangeboden door "Het slagveld van Waterloo".

Naar keuze kan het bezoek afgesloten worden met een maaltijd in een restaurant ter plaatse, op kosten van de deelnemers.

Wegens het bijzonder karakter van deze gidsbeurt is het noodzakelijk dat wij met u in contact kunnen treden, liefst telefonisch, om aan uw wensen te kunnen voldoen en de details van dit bezoek met u te bespreken.
Gelieve het formulier in bijlage te willen invullen. Zodra wij uw aanvraag ontvangen, zullen wij zo spoedig mogelijk met u contact opnemen.

 

De speciaal in reliëf ontworpen maquette laat toe de opstelling van de legers te situeren en de glooiing van het terrein te vatten.


Het reliëf van het terrein speelde een belangrijke rol in het verloop van de slag.

 

Vervolgens wordt de Leeuwenheuvel ontdekt. Na het beklimmen van 226 treden, wordt even uitgeblazen tijdens de beschrijving van het landschap en het verhaal van de slag.

 

Reportage in het 13 uur journaal van de RTBF, uitgezonden op zondag 28 oktober 2012.


Om de reportage te bekijken, plaats na de reclame de curser vanaf de 11e minuut.

 

Commentaren lezen op de blog van Sudinfo Waterloo

Indien dit bezoek u interesseert, neem dan contact met ons via dit formulier.

(*) Les amis des aveugles : (*) De vrienden der blinden
Eén van de doelstellingen van " De vrienden der blinden en slechtzienden " bestaat erin om deze personen toegang te verschaffen tot het cultureel leven. Het aanpassen van musea, tentoonstellingen, toeristische sites en ontspanningsmogelijkheden helpt hen om dit doel te bereiken. Deze technieken scheppen een mentaal beeld waardoor een slechtziend publiek toch kan deelnemen aan culturele activiteiten en voeling bewaren met de wereld, zonder de aard van het origineel oeuvre te wijzigen.
Gesterkt door ervaring en gedreven door de wil om kwaliteitsvol werk en infrastructuur te leveren, ontwikkelt het federale werk "De vrienden der blinden en slechtzienden VZW", gesticht in 1885, een aanbod aan geïntegreerde therapeutische diensten en begeleidingen.
Elk kind of volwassene die met een ernstig visueel probleem of blindheid wordt geconfronteerd, vindt er een antwoord op alle specifieke noden. Dit aanbod krijgt vorm dank zij de samenwerking van diverse diensten: sociale hulp, begeleiding, centrum voor aanpassing, vormingscentra voor geleidehonden, aangepast werk en centrum voor brailleschrift.
Verder beschikt zij over een verblijf voor ouden van dagen en een huisvestingsdienst voor volwassenen. Het werk verbetert eveneens de levenskwaliteit van personen met een visuele beperking dank zij talrijke culturele, sportieve en ontspannende activiteiten.

"Société de Guides des sites de la Campagne 1815, dite Bataille de Waterloo" en abrégé "Guides 1815" asbl
Siège social : B-1420 Braine-l’Alleud, Route du Lion, 252-254.
N°d’entreprise : O 425.805.551 - RPM Nivelles.